Slávky po bretaňsku                                                                          

Bretaň voní mořem, tak jako mušle podle místního receptu. Rychlý jako místní vítr, svěží a voňavý jako místní oceán. Vše, co budete potřebovat jsou čerstvé a kvalitní suroviny a můžete se vrhnout na přípravu pokrmu. Pro přípravu 2 porcí budete potřebovat:

1 kg slávek

250 ml 33% smetany

125 ml bílé víno

5 g soli

5 g černého pepře

2 polévkové lžíce olivového oleje

2-3 stroužky česneku

Hrst nasekané pažitky.

shellfish-3148439_1920

Příprava je jednoduchá, jen je třeba dodržet jednu zásadu a to jako vždy používejte kvalitní ingredience. Dobrý olivový olej, lepší bílé víno, které se hodí k rybám, čerstvý česnek a čerstvě nasekanou pažitku. Věnujte pozornost i při nákupu mušlí. Ideální je koupit již vyprané. Jinak je třeba věnovat čas jejich očištění, protože to ovlivní finální produkt. Pokud nejsou slávky očištěné, tak je třeba oškrábat výrůstky na skořápce a otrhat vlásenky, díky kterým se mušle drží v moři na svém stanovišti. Dále všechny otevřené mušle, které se pomalu nezavřou, ani po poklepání, je třeba vyhodit. Takové jsou mrtvé a nevhodné ke konzumaci. Neměli by se jíst ani takové, co se po uvaření neotevřou.

 Bretaň

      Pokud máte všechno připravené, tak již jde všechno rychle. V dostatečně vysokém hrnci zahřejeme olivový olej. Přidáme na jemno nakrájený, nebo ještě lépe rozmačkaný česnek. Vše promícháme, tak aby se to spojilo. Nesmažíme, ale hned přidáme mušle, pažitku a víno. Dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi pět až sedm minut. Mušle se začnou postupně otevírat. Potom mušle vyjměme a do vzniklé šťávy, kterou pustily, přidáme sůl, pepř a smetanu. Krátce asi dvě minuty povaříme.

      Mušle podáváme zalité vzniklou omáčkou. Jako přílohu lze podávat propečenou bagetu, nebo hranolky nebo cokoliv, co máte rádi.